Dive the City en Challenge Up: een mooie samenwerking!

Alweer voor de 3e keer op rij organiseerden de Petruskerk, ‘t Lichtschip, Het Anker en de Ontmoetingskerk in het weekend van 9-11 november  ‘Dive the City’. Zo’n 30 jongeren van deze kerken brengen een heel weekend met elkaar door en doen allerlei klussen voor maatschappelijke organisaties en mensen die een helpende hand kunnen gebruiken.

Dit jaar is er samenwerking gezocht met Challenge Up, het project in Lelystad in het kader van het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Door de handen ineen te slaan, was het mogelijk om een goede diversiteit aan organisaties en klussen te matchen met de enthousiaste jongeren.

Op vrijdagavond startte ‘Dive the City’ met een bezoek aan het Agoratheater, waar we, na een warm ontvangst, de prachtige film Intouchable hebben gekeken. Daarna gingen de jongeren logeren  in Open Haven. De volgende morgen startten ze met een stevig ontbijt en een mooi gebed om daarna vol goede moed met hun begeleiders op pad te gaan. De jongeren gingen o.a. naar De Dierenweide om de schuur op te ruimen, naar de moestuin van Mila Romijn en een tuintje van een bewoner om die winterklaar te maken, naar De Groene Sluis om in te pakken en te helpen in het magazijn, naar de Bibliotheek om voor te lezen aan de allerkleinsten en naar Het Respijthuis om de tuin op te ruimen en te koken voor de gaste. Tussendoor gezamenlijk lunchen in de Open Haven en in de middag weer aan de slag.

De jongeren kwamen enthousiast terug van hun klussen. Ze kwamen bij diverse organisaties en ontmoetten nieuwe mensen en leerden wat b.v. het Respijthuis doet en wat een werk erbij komt kijken om de Dierenweide te runnen. Ook bleek het heel dankbaar werk te zijn om de tuin voor iemand winterklaar te maken. Al met al een bijzondere ervaring.

Door de samenwerking met Challenge Up hebben de jongeren ook nog coins verdiend. De jongeren hebben echter besloten om hun coins te doneren aan een goed doel. Wat dat goede doel is, laten we snel weten. Challenge Up zal zorgdragen voor de donatie van het bedrag aan verdiende coins aan het door de jongeren gekozen goede doel.

Wij verheugen ons nu al op Dive the City 2019!

Projectteam Challenge Up

Lelystadse jongeren doneren 450 euro aan het goede doel

Door: Tom Bolhuis – 13/11/2018

LELYSTAD – Afgelopen weekend is door jongeren van verschillende kerken in Lelystad geld bij elkaar gebracht voor een goed doel in Lelystad. Ze deden mee aan Dive the City, een interkerkelijk diaconaal weekend, waarbij op praktische wijze mensen geholpen worden. Voor de hulp werden de jongeren betaald door ChallengUp, een organisatie die jongeren beloont voor het doen van vrijwilligerswerk.

“ChallengUp wil Lelystadse jongeren uitdagen om mee te denken over maatschappelijke thema’s. De jongeren werken samen met ons een idee uit, waarvoor ze voor het bedenken en uitvoeren per persoon maximaal negentig euro kunnen verdienen” zegt Monique Bak, die namens Welzijn Lelystad betrokken is bij ChallengUp. De jongeren mogen zelf kiezen aan welk doel ze hun geld besteden. De jongeren beslissen later deze week aan welk doel in Lelystad ze het geld besteden. Er kan gekozen worden uit bijvoorbeeld de voedselbank.

In totaal deden er 30 jongeren mee aan de actie. Zij hielpen onder meer met het opruimen van een tuin voor een zieke, er werd een maaltijd bereid voor eenzame ouderen en er werd gevoetbald met jongeren in de Zuiderzeewijk. Andre van der Galiën, medeorganisator van Dive the City, vindt het belangrijk dat jongeren anderen helpen. “De meeste jongeren uit Lelystadse kerken krijgen gewoon ontbijt als ze ’s ochtends naar school gaan. Het is goed dat jongeren bewust zijn dat ze in een stad leven waar ook echt problemen zijn”.

Dive the City bestaat nu vier jaar, dit jaar voor het eerst in samenwerking met ChallengUp. Anne Smits, vijftien jaar, één van de deelnemers van Dive the City, is blij met de samenwerking: “Het is hartstikke mooi dat je door iets goed te doen voor mensen, ook geld kan verdienen voor weer andere mensen”

ChallengUp is één van de 38 proeftuinen die door staatssecretaris Blokhuis gestart is. Deze proeftuinen hebben als doel jongeren motiveren en activeren om andere mensen en goede doelen te helpen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de helft van de jongeren vrijwilligerswerk doet, ChallengUp probeert dit percentage te verhogen.